Rágóízületi (gnatológiai) konzultáció

Gondolta volna,

hogy ma Magyarországon nagyon magas az állkapocsízületi panaszos páciensek száma? Hogy minél később kezdjük meg a terápiát, annál hosszabb a gyógyulási idő, és a panaszok egyre rosszabbak lehetnek?

Sokunknak ismerős lehet az, hogy van egy problémánk, például reggelente fájó fogakkal, arcizmokkal kelünk, kényelmetlen a harapásunk, éjszaka csikorgatjuk a fogainkat orvosról orvosra járunk, de nincs megoldás.

Ezen panaszok mindegyikének hátterében állhat állkapocsízületi probléma. Mivel a fájdalom kisugározhat, így számos olyan tünettel rendelkező páciensnél is gondolnunk kell állkapocsízületi eredetre, mint például akinek nyak-, váll-, hasfájása van, de okozhat fül-orr-gégészeti panaszokat is, mint a fülzúgás, füldugulás, egyensúlyzavar.

Sok páciens fájdalommal még nem rendelkezik, de az ízülete kattog. Ez esetben javasolt megelőzni a fájdalom kialakulását, és felkeresni egy rágóízülettel foglalkozó orvost.

Ha bámelyik panasz igaz Önre, érdemes egy rágóízületi konzultáción részt vennie.

Hogyan zajlik egy ilyen konzultáció?

Elsőnek anamnézis felvétel történik, célzott kérdésekkel. Ezután történik a fizikai vizsgálat – amely teljesen fájdalommentes – itt vizsgáljuk a rágóizületet, rágóizmokat, nyakizmokat, mozgásokat. Az esetek nagy töbségében már a fizikális vizsgálat során megszületik a diagnózis, de ha mégsem, akkor van lehetőségünk például röntgent készíteni. A diagnózis felállítás után kezdődik a terápia.

Hogyan zajlik a terápia?

Gyógyszert ritka esetben adunk. Az első lépés a gyógytorna, aminek során a befeszült izmokat az orvos által mutatott gyakorlatsorral átmozgatjuk, ezáltal a bennük lévő gyulladás csökken/megszűnik, majd a panaszok idővel elmúlnak. A torna a diagnózis tükrében mindig egyénre szabott. Fontos megjegyezni, hogy az otthon végezhető gyógytorna sikeressége függ a pácienstől is, vagyis attól, hogyan végzi a gyakorlatokat, milyen szorgalmasan, a megbeszéltek szerint stb…

Amennyiben a gyógytorna nem hoz megfelelő eredményt a következő lépés a sínterápia. Általában éjszakai síneket készítünk, amelyekkel a gyógyulás és regeneráció felgyorsul. Leggyakrabban a harapásemelő sínt készítünk, amelynél a speciális eszközökkel bemérjük az állkapocs ízület legkényelmesebb pozícióját.

Egyéb kiváltó tényezők

Nem is gondolná, hogy fájdalma mögött, régen kapott fogpótlása állhat, pedig erre is megvan az esély. A fogszabályozáson túlesett emberek is gyakran keresik fel a rendelésünket, ilyen jellegű problémák miatt. Ezek hátterében az állhat, hogy a rágóízület legkényelmeseb pozíciójának figyelembevétele nélkül készült a fogpótlás, vagy szabályozták be a fogakat.

Ha nagy kiterjedésű fogpótlása van és esetleg ízületi problémái vannak, akkor érdemes mindenképpen felkeresni egy gnatológiai specialistát.

Rendelőnkben Dr. Zsédely Anikó várja a pácienseket. A doktornőről bővebben itt olvashat.

Tudta?

Az állkapocs ízülettel foglalkozó tudományágat gnatologiának nevezik. A magyarországi fogorvosok -mivel meglehetősen új tudományág- kevesen tanulták, nem ismerik a gyógyítás menetét.

Míg a hozzáértőknek egyértelmű, mi áll a panaszok hátterében, addig a fogorvosok 95%-a tétlen, tévesen a fogakat kezelik, Nem oldódik meg a probléma, sőt előfordul a félre kezelés is, amit utána a specialistának még nehezebb megoldania.

Bármilyen kérdés esetén, keressen minket bizalommal!

Tapasztalta ezeket a panaszokat? Jelentkezzen konzultációnkra!