Gyermek fogászat

Tudta,

hogyha gyermekkorban a fogorvos pozitív élmény, akkor felnőttkorban sem alakul ki félelem? Hogy fontos a rendszeres szűrés már egész kicsi korban, mert egy szuvas tejfog gondot okozhat a maradónak? Fogászati központunkban gyerekbarát fogorvos várja a legkisebbeket, akikkel fő célunk barátságot kötni, hogy bármilyen probléma esetén tudjunk nekik segíteni.

Mikor érdemes először fogorvoshoz vinni a gyermekünket?

Az első látogatást nem akkor kell megejteni, mikor baj van. Hiszen gondoljon bele, ha gyermeke fájdalommal érkezik, akkor a fogorvossal való első találkozást negatív élményként éli meg, ami kihathat majd a későbbi kezeléseire. Érdemes minél előbb, 3 év betöltése után elvinni gyermekét egy állatalános állapotfelmérésre. Ennek fő célja elsőkörben az, hogy gyermeke megismerje rendelőnket, fogszakorvosunkat, elkezdődjön egy bizalmi kapcsolat kialakítása, megszokja a környezetet, az új szituációt, ne féljen. Így probléma esetén nyugodt állapotban, bízva az orvosban térhet vissza.

Mi történik az első találkozáskor?

Gyermeke megismerkedik a rendelőnkkel, az orvossal. Játékosan megmutatjuk neki a rendelőben található eszközöket, a fogmosás helyes technikáját, valamit egy egyszeri állapotfelméréssel megnézzük, hogy milyen állapotban vannak a fogai.

Miért fontos a tejfogakra is vigyázni?

Sokan úgy gondolják, hogy a tejfogak egyes problémái nem olyan fontosak, ugyanis nem a végleges fogról van szó. Ez nagyon rossz, hiszen gondoljunk csak bele: ha a maradó fog egy szuvas, baktériumos környezetbe bújik ki, akkor már alapból egy rossz állapotban lévő helyre kerül, ami nem tesz jót neki. A fogszuvasodás elég gyakori a kisgyermekkorban. A probléma különbözik a felnőttkori fogszuvasodástól, ugyanis a tejfogak szuvasodása sokkal gyorsabban alakul ki és zajlik le. A fogbelet hamarabb éri károsodás és gyorsabban is elhalhat, ezért érdemes a legrövidebb időn belül orvosolni a helyzetet.

Mik a leggyakoribb kezelések gyermekeknél?

  • Tejfog tömés
  • Tejfog megnyitás
  • Tejfog húzás
  • Barázdazárás

Tudta?

Bár az általános iskolákban rendszeres kötelező fogászati szűrésen kell részt vennie a gyermekének, ám ez alól írásban kérhet felmentést, ha már van saját gyermekfogszakorvosa.

Ha úgy gondolja, szeretné ránk bízni gyermekének egészéges mosolyát, keressen minket bizalommal!

Kezdje el velünk hozzászoktatni gyermekét a rendszeres fogápoláshoz és ellenőrzéshez!